Hvad er UEFA?
UEFA er Den Europæiske Unions styrende organ for fodbold. Dets mission er at fremme og udvikle sporten i Europa.
UEFA's forhold til de europæiske institutioner har ændret sig i de seneste ti år. I stedet for at ignorere EU har UEFA efterhånden accepteret EU's regulerende beføjelser.
UEFA's historie
UEFA har eksisteret i over et halvt århundrede og har repræsenteret de nationale fodboldforbund i Europa. Det har udviklet sig fra at være et primært administrativt organ til en dynamisk organisation, der er i overensstemmelse med de store krav, som moderne fodbold stiller.
UEFA Champions League er en af de mest populære konkurrencer i verdens fodbold. Den genererer 2,8 mia. euro i indtægter pr. sæson, hvor tv- og kommercielle rettigheder bidrager til dette beløb.
Selv om visse klubber som Liverpool og Real Madrid har domineret konkurrencen, har der været masser af spektakulære mod-odds-vendinger i UEFA Champions Leagues historie. UCFB's Hollie Earlam tager et kig på nogle af de største sejre i turneringens historie.
Champions League er en turnering for de bedste klubhold fra Europas bedste nationale ligaer. Holdene er inddelt i grupper af fire og spiller mod hinanden hjemme og ude, inden de går videre til knockoutfasen. Vinderen af hver gruppe og den forsvarende mester går videre til kvartfinalerne, hvor de spiller om en plads i semifinalerne.
UEFA's konkurrencer
UEFA Champions League og UEFA Europa League er to af de mest prestigefyldte klubkonkurrencer i verden. De udkæmpes af europæiske topklubber, og vinderne går videre til turneringens slutfase, hvor de møder hinanden.
UEFA har også en række ungdomskonkurrencer, herunder UEFA-EM for unge under 19 år og UEFA-EM for unge under 17 år. Disse konkurrencer er en fantastisk mulighed for unge fodboldspillere for at få erfaring og vise deres værd, samtidig med at de hjælper dem med at kvalificere sig til deres landshold.
For at fastlægge seedning og indtægtsfordeling i disse konkurrencer anvender UEFA et system med landerangering. Dette system er baseret på resultaterne af klubberne fra hvert nationalt forbund i et givet år og fastlægger en adgangsliste, som bruges til at bestemme adgangsstadiet til UEFA's klubturneringer.
UEFA's administrative struktur
UEFA er en organisation med en række forskellige administrative strukturer. Disse omfatter UEFA's bestyrelse, CFCB og forskellige kommissioner.
EF-Domstolens afgørelse i Bosman-sagen har haft en indvirkning på UEFA's administration og dens måde at fungere på. Den har også påvirket de europæiske institutioners holdning til UEFA's aktiviteter.
UEFA's forbindelser med EU har imidlertid udviklet sig i løbet af de sidste ti år. I denne artikel argumenteres der for, at UEFA har været i stand til at overvinde sin indledende konfrontation med EU-lovgivningen for at blive mere pragmatisk i sin tilgang til EU.
Det hævdes, at Europa-Kommissionens aktivisme i forbindelse med sport og fodbold var en af de vigtigste faktorer bag denne udvikling. Den fungerede som en katalysator for at skabe en forandring i UEFA's forhold til EU-retten. I artiklen undersøges denne udvikling gennem interviews med UEFA-funktionærer og andre repræsentanter for de europæiske institutioner.
UEFA's medlemskab
UEFA består af 55 nationale forbundsmedlemmer fra hele Europa og dele af Asien. De har i alt 549 ansatte og er ansvarlige for fodboldturneringer i disse regioner, herunder UEFA Champions League og UEFA Europa League.
For at sikre en retfærdig repræsentation i sine klubkonkurrencer har UEFA et licenssystem for klubber. Det er baseret på en række principper, f.eks. ligebehandling af alle klubber uanset størrelse og økonomisk formåen.
Licenssystemet blev første gang indført i 2002 som et sæt kriterier, som klubberne skal opfylde for at kvalificere sig til UEFA's konkurrencer. Siden da har det udviklet sig til meget mere end det, idet det er blevet indlejret i UEFA's medlemsforeningers strategiske planer for klubudvikling og forbedret styring.
Som led i sit engagement i forhold til børn og unge har UEFA udarbejdet en værktøjskasse, der fastsætter minimumskrav til beskyttelse af børn for alle UEFA's medlemmer. Den giver også råd til UEFA's nationale forbund om, hvilke skridt de bør tage for at beskytte deres klubber mod misbrug af børn.
|